Høsten bugner. I hager står eple-, plomme og pæretrær tunge av frukt. Etter sommerens uendelige mengder med regn popper soppen nærmest ustoppelig opp, og i skogen står blåbærene struttende med de aller beste antioksidanter.
Trenden viser at alt dette som vokser og modnes rundt oss i dette øyeblikket bør plukkes, syltes, tørkes, bearbeides og nytes. Å bruke ingredienser i matlavingen som er hentet egenhendig fra våre nærmeste ressurser er en trend som gjør godt for økonomien, miljøet og ikke minst magen.
Den danske restauranten NOMA har vært blant de som har vist veien i vårt nordiske spisskammer. NOMA er et sammensatt navn av ordene Nordisk Mat, og det er nettopp dette som er hele grunnlaget i sjefkok Rene Redzepis matfilosofi. Ved hjelp av ressurser hentet fra naturen er det mulig å sammensette mat og måltider som matcher alle verdens kjøkken.
I disse dager gir sommeren nølende slipp, og høsten kryper inn over oss. Det er nå vi kan fylle skapene med alle godsakene som setter ekstra spiss på matlagingen utover vinteren.
I min matbod står det nå syltetøyglass fulle av den deiligste plommemarmelade. Fruktene ble ”stjålet” fra en bungnende tre med mirabeller da jeg syklet gjennom skogen på vei hjem fra jobb. Sammen med en god neven hakket mynte fra haven ble de kokt til velsmakende syltetøy i purpurrødt.
I papirposer oppbevarer jeg tørket sopp. Plukket på søndagstur med familien etter at uendelige mengder med regn har fått soppen til å gå amok i år. Etter noen timer i ovnen på svak varme er de redusert til små lekkerbiskener som skal spisse sausen når venner inviteres til middag.
Er jeg heldig kommer naboen over med et par kasser epler
Er jeg heldig kommer naboen over med et par kasser epler, slik hun pleier. De skjæres i biter til og puttes i barnas matboks, kokes til eplegrøt og serveres med som tilslørte bondepiker eller puttes i smoothien når jeg trenger en energi-boost.
For familien er matbudsjettet stramt nok som det er, så når den nordiske naturen byr på de lekreste ingredienser, helt gratis, da er jeg ikke vond å be. Da trenger jeg ikke engang verdens beste restaurant til å fortelle meg at dette er trendy. Nordisk mat er trendy, og det har vært det i hundrevis av år. Det tok bare litt tid før noen forstod det.